Tradisjoner er viktig for oss i Naturlige Helgeland, og det gjelder også mattradisjonene som ofte kan være veldig lokale fra bygd til bygd  og fra kyst til innland her på Helgeland. Vi er opptatte av å holde på tradisjonene slik at de ikke dør ut med oss. Vi forsøker derfor å videreformidle noe av dette gjennom våre turer hvor i serverer mat, og gjennom de ulike kurs vi arrangerer.

 

Kamkake

Kamkaka regnes som et svært lokalt avgrenset bakverk i Korgen, Bleikvasslia og Leirskardalen i Hemnes. Vi vet også at den er bakt i nordlige deler av Vefsn Kommune da vi selv er vokst opp med dette boblete bakverket som kan minne om flatbrød eller en sprø kjeks. Steikinga foregår i en vedfyrt bakerovn, men i moderne tid kan man også bruke elektrisk steikeovn. En får da ikke den gode røyksmaken. Den eldste skriftlige kilden er i dette verset av Petter Dass fra rundt 1670:

Om Morgen tiilig der Dagen
frembød
Fremkom den Kiøgemester og
Giæsterne bød
Hin Klinede  Lefser og Gomme;
Kam-kager og allehaand krusede
Brød
Og store Træskaaler med Hamborger
Miød
Vor Quinder de giorde dem tomme

Vi arrangerer kurs hver høst da vi gjerne bruker kamkaka som julemat, og serverer den med spekemat eller ost. Se i kalenderen etter kursdatoer, eller ta kontakt med oss for et eget kurs. Maks antall deltagere pr kurs er 8 personer. Kurset tar 3 timer.

 

Saurull

Rulle er et av de mange sorter pålegg som etter våre tradisjoner tilhører julen. I vårt distrikt bruker vi rulla på brød, saupkake, kamkake eller vaffelkake. Vi spiser den til frokost eller lunsj, men den serveres gjerne også som gjestemat i juleselskap.

Vi arrangerer kurs hver høst. Se i kalenderen etter kursdatoer, eller ta kontakt med oss for et eget kurs hvis dere er en liten gruppe.  Kurset tar 3 timer.

 

 

Bålmat

Mat på bål har også lange tradisjoner i Norge. De fleste måltider ble tilberedet på flammene i gruva eller ved bålet. I dag når de fleste har det så travelt blir det mye pølse og brød. Vi forsøker å lage enkel og god mat på turene våre, og gjennom våre kurs vise enkle teknikker og være idegivende til en god matopplevelse også ved bålet. Kursene arrangerer vi gjerne i samarbeid med den dyktige kokken Per Theodor Tørrissen. Vi tilpasser også kurs til skole, barnehage eller institusjon.

Kursene arrangeres ute, gjerne vår eller høst. Se i vår kalender eller ta kontakt med oss for et eget arrangement. Bålmatkursene kan gjerne arrangeres for liten gruppe eller firma som ønsker en sosial kveld.

Sanking

Norge byr på et mangfold av vekster vi kan høste av. Vi tilbyr soppkurs i samarbeide med godkjent soppkontrollør, men vil også i løpet av 2017 tilby kurs i sanking av andre nyttevekster og planter som vi finner på Helgeland. Kurskvelder vil bli lagt i kalenderen etter hvert som vi har satt dato. Tips oss gjerne om det er noe du ønsker å lære mer om.