Loading...
Børgefjell2020-11-20T20:13:27+00:00

Børgefjell/byrkije Nasjonalpark på tvers 4 dager

Programmet er veiledende og dagsprogrammet vil kunne endres etter gruppens sammensetning, vær og føreforhold. Børgefjell er vår nest eldste nasjonalpark og har strengere regler for ferdsel enn mange av våre øvrige parker. Vi må derfor også være åpen for at det kan skje endringer i rutevalget med hensyn til  reindriften som foregår i området. Uansett hvilket rutevalg vi ender opp med, er det å krysse Børgefjell en opplevelse som byr på vakker og storslått natur. På denne turen går vi dagsetapper på ca 12- 15 kilometer.

Dag 1 – Avreise fra Mosjøen
Første etappen går med bil eller buss fra Mosjøen og ca 12 mil sørover til Tomasvatn. Her starter skituren med feller på skiene og en noe bratt oppstigning til Storelvhøgda som ligger på grensen til nasjonalparken. Herfra er det flott utsikt inn til fjellene og det mer åpne og slakere terrenget. Vi skal først gå til Orrekvatnet for  en god lunsjpause med kaffekok hvis være tillater det.  Etter vel 14 km er vi framme og på høyden over Jengelen kan vi se langt innover Børgefjellet i alle retninger. Vi setter opp teltene ved vannet for første overnatting. Her kan vi borre opp fiskehull og sette ut fisketaumer. Det er ingen grunn til å vente, får vi fisk blir den lagt rett i panna til middagsmat.

Dag 2 – Jengelen – Store Kjukkelvann
Etter frokost tar vi opp taumene som vi har hatt ute om natten, og selv om du ikke er en ivrig fisker vil du bli bitt av spenningen når fisken dras opp av det bittelille fiskehullet. Vi pakker leieren og starter dagens etappe til Store Kjukkelvann. Har du flere typer feller til skiene, kan det være bedre å sette på noen som glir bedre. Når vi først er kommet inn i parken er terrenget snilt, det går i slake stigninger opp til Store Kjukkelvann. Landskapet er åpent og er været riktig vil vi i dag ha en fantastisk utsikt mot Børgefjellets dronning – Kvigtinden ca 1699 moh. Her inne i parken er det sjelden å se spor, og enda sjeldnere møter man folk. Det er kun oss og vi må sette våre egne spor. Det bør nytes med gode pauser underveis før vi på ettermiddag campen ved foten av Kjukkelen som er et flott fjell på 1101 moh. Vi borrer også her noen hull for fisking mens vi lager oss middag.

Dag 3 – Store Kjukkelvann – Vestre Tiplingen
Vi er på turens høyeste punkt rundt 850 moh, og forlater den åpne naturen for å gå slakt nedover til Vestre Tiplingen som også er et godt fiskevann. Landskapet blir trangere med Gapsfjellet på 1165 moh på den ene siden og mot nord ligger både Måskarfjellet og Simskarfjellet som troner vel 1300 moh. Vi spiser lunsj underveis og bruker dagen godt. I dette området kan vi også få se rein, polarrev og mer fugl ettersom vi kommer lenger ned i fjellet. Dagene er lange og lyse så vi har godt tid. Vi setter leir og nyter turens siste middag i camp, forhåpentligvis i en flott solnedgang.

Dag 4 – Vestre Tiplingen – Sjånes
Vestre Tiplingen avløses av Østre Tiplingen og når vi nærmer oss sivilisasjon passerer vi flere hytter som ble satt opp før området ble nasjonalpark. Vi tar oss nedover dalen og møtet med skogen gjør det enklere å gå på selve Tiplingelva så mye som mulig. Ved Sjånes venter skyssen som skal ta oss tilbake etter 4 dager i villmarka. Vi får en flott kjøretur gjennom Susendal og Hattfjelldal videre til Mosjøen. Vel framme på Fru Haugans Hotel blir det deilig med en dusj før vi nyter en bedre avslutningsmiddag i restaurant Ellen.

Total lengde er ca 60 km. Vi benytter telt til overnatting og lavvo til bespisning. Vi foretrekker å dra utstyret i  pulk , men ryggsekk går også fint. Alle må bære/dra eget utstyr samt deler av felles utstyr og proviant.

Turene egner seg for fjellvante folk som har erfaring med å gå lange dagsetapper og sove ute i vinternatten. Det finnes tilnærmet ingen mobildekning, men vi har med satellittsystem til nødbruk. Deltagerne vil få pakkeliste tilsendt, og må ha med personlig utstyr, tursekk, fjellski med feller, sovepose samt telt og liggeunderlag. Det tas forbehold om endringer i dagsprogrammet grunnet vær og vind som vi ikke rår over. Naturlige Helgeland har erfarne og lokalkjente turledere. Transport til/fra Trofors/Majavatn/Mosjøen – Nasjonalparken er inkludert. Informasjonsmøte vil bli avholdt før avgang.