Børgefjell/Byrkije Nasjonalpark på tvers

En unik mulighet for deg som ønsker å bli med på ekspedisjon i vinterfjellet med ski, pulk og telt! Børgefjell er ikke for alle, og skal ikke være det. Vi er stolte av å inneha tillatelse til å ta dere med på en 4 dagers tur i den storslagne naturen. Den kommer garantert til å sette spor i deg.

Denne turen er starten på et flott samarbeide med Lengetur som har samme filosofi som oss – å formidle gleden av å være på tur og gi flere muligheten til å komme seg ut. Vi er også stolte av å ha med Fjellpulken “på laget”, en norsk produsent som over 50 år har levert produkter med kvalitet, trygghet og komfort!

Pris fra

9.800,-

Per person

Nivå For deg med erfaring med skitur i vinterfjellet, eller har skierfaring og ønsker å lære mer om vinterturer

Antall deltagere  4-12 personer

Varighet  4 dager

Dato

TUR 1: 23. – 26.  mars 2022 – UTSOLGT!

TUR 2: 28. – 31. mars 2022

Værforbehold Vinterfjellet kan by på raske værskifter og vi må ta høyde for både snø- og vindforhold før vi legger avgårde

Oppmøtested

Vi møtes i Mosjøen kvelden før turstart.

Børgefjell er vår nest eldste og en av våre mest kjente nasjonalparker. Her er det fortsatt uberørt villmark, stillhet og man kan ferdes alene med naturen og opplevelsene i dagevis. Parken ligger på grensen til Arktis og byr dermed på et barskt klima og landskap. Det finnes få installasjoner i parken, og vi benytter telt som overnatting på våre turer. Naturen er enestående vakker og fiskevannene som er kjent for sin gode ørretbestand, ligger på rekke og rad. Vi utløser fiskekort før vi drar og telter hver natt ved et fiskevann. Vi har fisketaumer stående ute om natta og det er med spenning man står tidlig opp for å sjekke fangsten før frokost. Ingenting er bedre enn fersk fjellørret rett i panna!

Turen starter i Mosjøen og vi møtes kvelden før for informasjonsmøte og gjennomgang av utstyr. Neste dag blir vi kjørt til Tomasvatn, ca 9 mil sør om Mosjøen. Her pakker vi pulkene og starter skituren. Vi skal krysse nasjonalparken på tvers og går ca 15 -18 km hver dag. Vi benytter pulk til transport av proviant og utstyr, og vi skal bruke god tid gjennom den vakre naturen. Vi deler på fellesutstyr som telt, mat, isbor og sikkerhetsutstyr.  Alle bistår med de daglige gjøremål som å sette camp før natta og lage middag. Våre turledere er lokalkjente og har fokus på en god vertsskapsrolle. Vi avslutter turen på Sjåneset hvor vi blir hentet og kjørt tilbake til Mosjøen.

Turene egner seg for fjellvante folk som har skierfaring med å være i fjellet over flere dager. Det finnes veldig lite mobildekning, men vi har med satellittsystem til nødbruk. Deltagerne må ha med personlig utstyr som ski, skisko, stor tursekk, dagstursekk, sovepose og liggeunderlag til skituren på tvers. Har du også vindsekk, eget fiskeutstyr egnet til isfiske, tar du gjerne det med. Det tas forbehold om endringer i dagsprogrammet grunnet vær og vind som vi ikke rår over. I Børgefjell nasjonalpark utøves det fortsatt reindrift og vi er forpliktet til å hensynta dyreliv. Vi kan måtte endre rute underveis, men her er alle utveier like vakre.

Naturlige Helgeland har fått dispensasjon til å gjennomføre guidede turer i nasjonalparken. Vi har erfarne og lokalkjente turledere som vil tilrettelegge for en unik opplevelse. Vi tar smittevern på alvor og du skal kunne føle deg trygg på tur med oss. Vi har derfor små grupper og følger ellers de til enhver tid gjeldende råd fra helsemyndighetene.

Dag 1 – Oppmøte i Mosjøen

Vi møtes i Mosjøen kl 18 for informasjon, gjennomgang av utstyr og bekledning. Vi gjør siste nødvendige innkjøp til turen og fordeler fellesutstyr slik at de er klare til neste dag. Vi tar tidlig kveld for en god natts søvn.

Dag 2 – Turen begynner

Første etappen går med bil fra Mosjøen og ca 12 mil sørover til Tomasvatn. Her starter skituren med feller på skiene og en noe bratt oppstigning til Storelvhøgda som ligger på grensen til nasjonalparken. Herfra er det flott utsikt inn til fjellene og det mer åpne og slakere terrenget. Vi skal først gå til Orrekvatnet for  en god lunsjpause med kaffekok hvis være tillater det.  Etter vel 14 km er vi framme og på høyden over Jengelen kan vi se langt innover Børgefjellet i alle retninger. Vi setter opp teltene ved vannet for første overnatting. Her kan vi borre opp fiskehull og sette ut fisketaumer. Det er ingen grunn til å vente, får vi fisk blir den lagt rett i panna til middagsmat.

Dag 3 – Jengelen – Store Kjukkelvann

Etter frokost tar vi opp taumene som vi har hatt ute om natten, og selv om du ikke er en ivrig fisker vil du bli bitt av spenningen når fisken dras opp av det bittelille fiskehullet. Vi pakker leieren og starter dagens etappe til Store Kjukkelvann. Har du flere typer feller til skiene, kan det være bedre å sette på noen som glir bedre i dag. Når vi først er kommet inn i parken er terrenget snilt, det går i slake stigninger opp til Store Kjukkelvann. Landskapet er åpent og er været riktig vil vi i dag ha en fantastisk utsikt mot Børgefjellets dronning – Kvigtinden på 1699 moh. Det er sjelden å møte folk og vi må sette våre egne spor. Det bør nytes med gode pauser underveis før vi på ettermiddag campen ved foten av Kjukkelen som er et flott fjell på 1101 moh. Vi borrer også her noen hull for fisking mens vi lager oss middag.

Dag 4 – Store Kjukkelvann – Vestre Tiplingen

Vi er på turens høyeste punkt rundt 850 moh, og forlater den åpne naturen for å gå slakt nedover til Vestre Tiplingen som også er et godt fiskevann. Landskapet blir trangere med Gapsfjellet på 1165 moh på den ene siden og mot nord ligger både Måskarfjellet og Simskarfjellet som troner vel 1300 moh. Vi spiser lunsj underveis og bruker dagen godt. I dette området kan vi også få se rein, polarrev og mer fugl ettersom vi kommer lenger ned i fjellet. Dagene er lange og lyse så vi har godt tid. Vi setter leir og nyter turens siste middag i camp, forhåpentligvis i en flott solnedgang.

Dag 5 – Vestre Tiplingen – Sjånes

Vestre Tiplingen avløses av Østre Tiplingen og når vi nærmer oss sivilisasjon passerer vi flere hytter som ble satt opp før området ble nasjonalpark. Vi tar oss nedover dalen og møtet med skogen gjør det enklere å gå på selve Tiplingelva så mye som mulig. Ved Sjånes venter skyssen som skal ta oss tilbake etter 4 dager i villmarka. Vi får en flott kjøretur gjennom Susendal og Hattfjelldal videre til Mosjøen. Vel framme i Mosjøen blir det deilig med en dusj før vi nyter en bedre avslutningsmiddag på en av byens restauranter.

Dag 6 – Hjemreise

Hvis noen ønsker kan vi legge til rette for et lengre opphold hvor andre aktiviteter eller deler av Helgeland kan oppleves.

Total lengde på turen er ca 70 km. Vi benytter telt til overnatting og vi foretrekker å dra utstyret i pulk. Alle må dra eget utstyr samt deler av felles utstyr og proviant. Vi formidler leie av pulk og telt.

Det tas forbehold om endringer i dagsprogrammet grunnet vær og vind som vi ikke rår over. Naturlige Helgeland har erfarne og lokalkjente turledere.

VÆR OG ANDRE FORBEHOLD

Det tas forbehold om endringer i dagsprogrammet  og rute grunnet vær og vind som vi ikke rår over. Det finnes tilnærmet ingen mobildekning, men vi har med satellittsystem til nødbruk. Det utøves reindrift i området og vi kan måtte endre rute underveis for å hensynta dyrene. Det gjør ingenting – det er like vakkert uansett hvilken vei man tar.

LENGDE PÅ TUR

Skituren er på ca 70 km og vi skal gå 15-18 km pr dag. Vi benytter telt til overnatting og bygger basecamp hver dag. Vi foretrekker å dra utstyret i pulk , men ryggsekk går også fint. Alle må dra eget utstyr samt deler av felles utstyr og proviant.

REISEN TIL OG FRA

Mosjøen ligger midt i Norge og du kan reise hit med  fly ( wideroe. no) eller tog (sj.no) fra Trondheim/Bodø eller kjøre med egen bil.

FORSIKRING

Vi anbefaler at du tegner vanlig avbestillings- og reiseforsikring i tilfelle uhellet er ute. Dette er som regel noe de aller fleste bør ha, og en årlig forsikring er ofte mye rimeligere enn å kjøpe for hver enkelt tur.

VANSKELIGHETSGRAD

Turen gjennom Børgefjell nasjonalpark er middels krevende og egner seg for normalt trente, skiglade folk som har noe erfaring fra vinterfjellet. Har du ingen erfaring fra å sove ute i vinternatta vil vi anbefale å teste dette først, men denne turen er under normale forhold en fin tur for deg som ønsker å lære mer om lengre vinterturer.

INKLUDERT I PRISEN

 • Skitur 4 dager i Børgefjell nasjonalpark med alle tillatelser, forsikring osv
 • Fellesutstyr (sikkerhetsutstyr, kokeutstyr og øvrig utstyr iht. liste)
 • Transport til/fra Mosjøen – Tomasvatn
 • Transport tilbake fra Sjånes – Mosjøen
 • Frokost, lunsj, snack og middag på skituren
 • Fellesmiddag i Mosjøen etter skituren
 • Lokalkjente og trivelige guider med lang erfaring og fokus på vertskap

IKKE INKLUDERT I PRISEN

 • Reisen til og fra Mosjøen
 • Måltider i Mosjøen før og etter turen utenom program
 • Drikke til måltidene
 • Personlig snack, sjokolade, nøtter osv til turen
 • Personlig utstyr til å gjennomføre skituren (se utstyrslista)

OVERNATTING

Vi er behjelpelig med å bestille overnatting i Mosjøen før og etter skituren. Ta kontakt for et godt tilbud.

LEIE AV PULK

For de som ikke har pulk stiller Fjellpulken og Lengetur med et antall komplette pulker til leie. Avgift for leie er kr 500 og kommer i tillegg til kursavgiften. Denne summen trekkes fra dersom man ønsker å kjøpe pulken etter gjennomført kurs.

UTSTYRSLISTE VINTER:

Klær på kroppen

 • 1 x ullskjorte
 • 1 x ullstillongs
 • 1 x ullbokser/ulltruse/Bh
 • 1 par tynne ullsokker/linersokker
 • 1 par tykke ullsokker
 • 1 x hals/buff
 • 1 x vind/vanntett jakke med hette (gore-tex el.l)
 • 1 x vind/vanntett bukse (gore-tex el.l)
 • 1 x vindtett lue
 • 1 par vindvotter
 • 1 par ull-/innervotter
 • 1 par tynne ullhansker

Klær i pulken

 • 1 stor eller 2 mindre bagger til pulken (Gjerne vann- og vindtett)
 • 1 x liggeunderlag til vinterbruk (gjerne dun)
 • 1 x stoltrekk til underlaget («kjekt å ha», men ikke nødvendig)
 • 1 x vintersovepose som tåler minimum -20 grader (T-comfort: kvinner, T-limit: menn)
 • 1 x putetrekk (til å lage hodepute av dunjakken)
 • 1 x ullundertøy, overdel
 • 1 x ullundertøy, underdel
 • 1 stk mellomlag (fleece, tykk ull eller tilsvarende)
 • 1 x stor og varm dunjakke
 • 1 x dunskjørt/dunbukse (valgfritt
 • 1 par varme ullsokker
 • 1par tynne ullsokker
 • 1 par mellomtykke hansker

Privat utstyr

 • 1 par fjellskisko
 • Dampsperre (Plastposer kan benyttes for å unngå at skoene blir våte av fotsvette)
 • 1 par fjellski helst med stålkant (3/4 stålkant er ok)
 • 1 par kortfeller
 • 1 par fjellskistaver med stor trinse
 • 1 pulk med sele, drag eller tau (kan leies hos oss)
 • 1 x vintertelt (hvis du har)
 • 1 x sovepose
 • 1 x liggeunderlag (gjerne dun)
 • 1 x sitteunderlag
 • 1 par alpinbriller
 • 1 par solbriller med god skjerming fra siden
 • 1 x hodelykt (batterier!)
 • 1 x balaklava (hals/buff kan benyttes)
 • Toalettsaker (tannbørste, tannkrem, osv)
 • Personlige medisiner
 • Antibac
 • Våtservietter
 • Solkrem for ansikt og lepper
 • Dorull i vanntett pose
 • 1 fyrstikkeske i vanntett pose
 • Personlig førstehjelpsskrin (MÅ inneholde minimum gnagsårplaster eks. tensoplast, ibux/paracet)
 • 1 x  turbestikk
 • 1 x matboks eller plasttallerken (med høye kanter og gjerne lokk)
 • 1 x Termos. Gjerne 0,7-1 liter
 • 1 x Termo drikkekopp m/skrulokk
 • 2 x vannflasker 1 L m/stor åpning + isolasjon til flaskene
 • Powerbanks
 • Ekstra batterier og ladekabler til mobil, kamera, gps osv)
 • Bok, kortstokk eller yatzy (podcast?)
 • Liten notisbok + penn ( dagbok)
 • 1 par teltsko (Fotposer til å bruke i camp)
 • 1 x Arctic bedding (Ikke obligatorisk, men kjekt å ha
 • Vanntette pakkposer i div. størrelser for klær, utstyr osv.
 • Litt nøtter, snacks, sjokolade til personlig bruk underveis

Fellesutstyr (deles pr telt)

 • Telt (3 eller 4 manns til 2 eller 3 personer)
 • Snøplugger
 • Gass- eller bensinbrenner m/tilbehør (drivstofflaske, pumpe, underlagsplate)
 • Kasseroller og panner med lokk
 • Vannbeholder
 • Snøbørste til teltene
 • Snøspader
 • Isbor
 • Enkelt fiskeutstyr

Sikkerhetsutstyr:

 • 1 x satellittelefon
 • 1 x nødpeilesender
 • 2 x GPS
 • 2 x førstehjelpsposer
 • 2 x vindsekker
 • 1 x bag med diverse reparasjonsutstyr
 • 1 par skistaver (ekstra)
 • 1 par truger (i tilfelle ski ødelegges

Diverse

Det anbefales at man pakker i vanntette poser i bag oppi pulken. Ha gjerne en bag med det som du tenker du skal ha med deg inn i teltet hver dag, og en bag med det som du tenker at du trenger innimellom. Bensin pakkes atskilt fra mat.

Vi har lagringsplass i Mosjøen hvor du kan legge igjen reiseklær og annet utstyr du ikke trenger å ta med på turen. Ønsker du eget telt må du beregne å dra dette selv. Har du nødutstyr/vindsekk må du gjerne ta dette med, men vi drar ikke på mer utstyr enn nødvendig. Vi går gjennom alles utstyr og program før avreise.

Bestilling

Du får tilsendt mer informasjon eller bestiller reisen ved å fylle ut skjemaet nedenfor.


Sett inn navn på kurs eller tur som påmeldingen gjelder


GlutenLaktoseAndre allergier, fyll ut boksen nedenfor


PulkpakkeTelt