Fotturer2018-11-16T15:22:06+00:00

Trænstaven – toppturhelg på Helgelandskysten

Trænstaven ligger på øya Sanna og selv med sine “små” 338 m.o.h. er den likevel et vakkert landemerke der den ligger for seg selv langt ut i havgapet på Helgelandskysten. Herfra er det en fantastisk utsikt over hele vårt eventyrrike!

Toppturen vil bli en spektakulær opplevelse og til tider en luftig klatretur så her får du testet og utfordret deg selv. Det vil kreve sikring i tau og vi benytter turledere med lang klatreerfaring på turen. Søndagen brukes til fottur på øya. Enten tar vi turen til radaren på Gompen eller vi går Kjærlighetsstien og rundt hele Sanna. En sosial og trivelig helg som garantert vil være en opplevelse og minne for livet. Vi tar hurtigbåten til Sanna t/r, og denne har anløp fra blant annet Sandnessjøen, Nesna, Stokkvågen, m.fl..

Tomskjevelen

Tomskjevelen på øya Tomma reiser seg aristokratisk med sine 922 meter fra havnivået på kysten av Nord Helgeland, med sjø på alle kanter.  Turen er 3,7 km en vei, men det er en noe krevende tur som forutsetter at man er i relativt god fysisk form. Her får du en “opptur”- hver eneste av de 922 høydemeterne. Utsikten fra toppen er verdt strevet, man ser store deler av Helgelandskysten herfra.

På denne turen vil du få matpakke levert av Havblikk Camping på Nesna, og en liten overraskelse når du står på toppen- som en ekstra bonus 🙂

ADKOMST
Tomskjevelen ligger på øya Tomma i Nesna kommune. Til Nesna kommer du via Mo i Rana, Mosjøen eller Sandnessjøen. Herfra går det ferge over til øya Tomma. Overfarten tar 40-45 minutter.  Vi møtes på Nesna kl 09.30 og drar sammen herfra med fergen kl. 10.05. Retur blir på egen hånd.

Lovund og Lovundfjellet

Lovund og Lovundfjellet ligger vakkert til ute i havgapet i Lurøy kommune. Øya og fjellet har alltid vært et kjent og kjært landemerke for utallige skip og båter som ferdes langs Helgelandskysten. Lovund er kjent for så mye, men spesielt for at Lundefuglen kommer til øya, ofte på en bestemt dag ( 14.april) Lundeura, hvor lundefuglen holder til er et naturreservat.
Denne gangen er det vi som skal ta turen opp til Lovundfjellet 623 m.o.h. Utsikten på toppen er formidabel. Du kan beskue Træna i vest, Hestmannen i nord, Sleneset og Tomma i øst og vender du blikket mot sør vil du kunne se Vega, Dønnamannen og de Syv søstre.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text admin_label=”Lovundfjellet – Bilde” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Breitinden – den minste av de sju søstre

Vi ønsker du skal få oppleve å bestige den minste av de sju søstrene.
Hun heter Breitinden ( Stortinden) og ruver 910 m.o.h.  I det du kommer opp dit, vil du få en fantastisk utsikt ut over mange av de vakre øyene på Helgelandskysten. Herøy, Dønna og Vega er noen av dem. Breitinden er ei av de vakre søstrene som ble til stein i eventyret om Helgeland. Lengden på turen er 3.5 km. Terrenget stiger med det samme vi starter turen, men dette er en tur hvor alle kommer opp. Vi bruker god tid for å nyte den flotte utsikten.

Dønnamannen

Her får du være med til topps til en av de mest spektakulære fjellene på Helgelandskysten. Den ruver 858 m.o.h. Turen er noe krevende og toppen noe luftig, men siden det er forholdsvis bredt der vi går, er det trygt. Vi skal på denne turen komme oss på på “haka av mannen” ( se bilde). I det vi bestiger “haka” blir vi belønnet med et majestetisk syn utover Helgelands unike skjærgård. I klarvær kommer vi til å se de Syv søstre i kjent positur og Svartisen mot nord.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text admin_label=”Dønnamannen- Bilde” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Lomsdal – Visten/Njaarke nasjonalpark på tvers 

Fire dagers vandretur fra fjell til fjord gjennom “Det gjemte landet”

Lomsdal-Visten på Helgeland er en av Norges siste, og kanskje den minst kjente nasjonalparken. Her finner du Norges råeste villmark med trange fjorder, brede daler, skog, vidder og alpine fjelltopper. Det finnes et bredt biologisk mangfold, og et rikt dyreliv. Det er få stier og man kan gå i dagevis uten å se bebyggelse eller møte folk. Ikke uten grunn at området også blir kalt «det gjemte landet». Søker du stillhet i vakker og variert natur, er dette turen for deg.

Det kan være krevende å ta seg fram i dette området, men landskapet byr på større sjanser for å gå seg «fast» enn vill. Det vil si at det er mye stein, mange kløver man bør gå rundt, elver som stiger meget raskt og bør forseres på «rette» plassen. Vi starter rett utenfor Mosjøen og går en vakker rute via Sørvassdalen. En nydelig og frodig dal med flott natur og gode fiske muligheter både underveis og ved teltplassen. Neste dag har vi kun uberørt landskap foran oss til vi kommer til Krongelvatn. Her låner vi Bønå gjestegårds lavvo til overnatting. Vi satser på fisk til kvelds her også! Det er fortsatt en del samiske tufter å se og området bringer med seg en svært betydningsfull og sterk historie fra krigen. Svært få er godt kjent her inne og du har nå sjansen til å være med oss på en kryssing tvers gjennom parken.

Det blir 2 overnattinger underveis (i telt og lavvo), før en siste natt i gjestehuset ved Bønå Gård. Her får vi oss en velfortjent dusj og nyter en god middag servert av vertsfolket. Etter en god natts søvn tar vi hurtigbåten fra Bønå utover Vistenfjorden til Tjøtta eller Forvik. Dette er i seg selv en vakker reise.

Rabothytta – Himmelhøgt og heftig

Bli med oss til Norges heftigste hytte, Rabothytta som ligger ved Okstindbreen i Hemnes Kommune. Hytta er oppkalt etter den franske oppdageren Charles Rabot som fortapte sitt hjerte i de norske fjellene. Vi følger i hans fotspor og kan forstå hans lidenskap når vi ser den nydelige naturen og den flotte utsikten til bremassivet samt Helgeland for øvrig på klarværsdager.  Før vi parkerer bilen passerer vi Klemethelleren hvor Klemet med kona Anna og 5 barn levde rundt århundreskiftet. Klemet var en selvskreven fjellfører blant annet for franske Charles Rabot, og sammen var de to de første som besteg en del av Okstindan som er Nord Norges høyeste fjellmassiv.

Vi starter turen vår på ca 700 m.o.h. og herfra tar det rundt 2 timer å gå. Turen er forholdsvis lettgått, og selv om det er mye stigning, passer den for de fleste som har gått litt i fjellet før. Ta med en god matpakke og varm/kald drikke samt kontanter i tilfelle kaffe- og vaffelsalg på hytta. Total turlengde ca 8 timer.

Turen kan også gjennomføres med overnatting på Rabothytta, alle måltider og aktiviteter som brevandring eller tur i nærområdet. Ta gjerne kontakt for et tilbud med pris.

Oksskolten 1.916 m.o.h – Nord Norges tak

Høyere i Nord Norge kommer du ikke! Oksskolten ligger rett over Okstinbreen, med sine vakre tinder Okskalvene, Okstinden og Vesttinden.

Her kan du også se Norge på tvers, fra Sverige i øst til den flotte Helgelandskysten med sine eventyrfjell i vest.  En flottere utsikt skal du lete lenge etter. Turen starter på ca 1400 moh, litt avhengig av om vi går fra Kjennsvatnet eller på ski over Okstindbreen fra Rabothytta. Det er ingen klatring underveis, og ingen luftige partier som skal forseres. Turen krever at du er i god form og  vant å gå i fjell. Dette er vår fineste villmark og det er stillheten som hersker. Her er det langt mellom folk, iallfall når vi har passert Rabothytta om er blitt et landemerke og en attraktiv opplevelse der den ligger omgitt av fantastisk natur.

Turen kan også gjennomføres med overnatting på Rabothytta eller Kjennsvasshytta. Ta gjerne kontakt for et tilbud med pris.

Eventyrlige fjelltopper – 7 Søstre

De sagnomsuste damene som ble forsteinet da sola rant, er nå blant de meste kjente og ettertraktede turmålene i Norge. 7 Søstre ligger vakkert til midt på eventyrkysten på Helgeland. Å gå dem alle sammen er en utfordring for de sprekeste, men å ta 3 av toppene er en fin dagstur med jevn stigning. Vi har valgt oss Skjæringen på 1037 moh og Tvillingan (980 moh og 945moh. Vi går samme ruten opp til aksla som ligger på 762 moh. Her velger vi i hvilken rekkefølge vi skal bestige damene og tar oss god tid til en skikkelig rast på hver topp. Det er en fantastisk utsikt over vakre Helgelandskysten som er kåret til Norges fineste kyststripe. Vi garanterer en magisk opplevelse du kommer til å huske og ta med deg videre i livet.

Ta gjerne kontakt for et tilbud med pris.

Vi tilbyr også  “Dronningruta” (Botnkrona 1.072 m.o.h og Grytfoten 1.019 m.o.h) eller bare Breitinden 910 m.o.h. For de mer ekstreme kan man også gå hele rekka på en dag, en tur som krever at man er i veldig god form og vant å gå i fjell. For de som ønsker en spesiell opplevelse, kan vi også ta en overnatting (under åpen himmel) underveis. Alle alternativer krever godt vær!

Pris

2000,-

Per person.
Tur kun i godt vær

Nivå Tung fottur – luftig – Utfordrende

Antall deltagere 3(4) personer

Varighet ca 12 timer

Sesong Juni – September

Værforbehold Ja, Turen gjøres kun i godt vær

Oppmøtested

Viktig info om tur til Stetind

Hvordan velge dato for tur til Stetind?

Du kan enten velge en primærdato eller drop in (tur på kort varsel/ved god værmelding).

  • Du velger primærdato for turen
    Vi finner en primærdato (turdato) for turen. Når vi bekrefter denne betyr det at du har en opsjon på tur denne datoen. Så gjør vi vårt beste for å være fleksibel på endring av dato i forhold til været. For å øke sjansen for en vellykket bestigning i godt vær er det derfor en fordel hvis du har mulighet til å være i området flere dager enn kun valgt primærdato. Å velge primærdato passer best for deg som ikke bor i nærheten av Stetind og er avhengig av å planlegge reisen dit (fly, leiebil, overnatting etc).
  • Drop in
    Du satser på ledig plass når det er god værmelding. Vi sender deg e-post og/eller SMS når vi har ledige plasser og ser at det er god værmelding. Du er da ikke garantert plass til en fast dato. Dette alternativet passer best for deg som bor ganske nært Stetind og kan ta turen litt på sparket i forhold til været.  

Får jeg låne klatreutstyr av dere?

Du får låne alt nødvendig klatreutstyr hos oss; tau, klatresele, hjelm, sikringsmidler og klatresko.